Odkrycie duńskich badaczy z Danish Health Examination Survey może szokować. Na podstawie analizy dokumentacji 70 tys. zdrowych obywateli doszli do wniosku, że osoby spożywające alkohol umiarkowanie i często mają bardzo niskie ryzyko wystąpienia cukrzycy.
Co ciekawe, ci którzy pili alkohol 3-4 razy w tygodniu posiadali najniższy czynnik zachorowania na cukrzycę. Najbardziej narażeni na tę chorobę mają być... abstynenci.
Naukowcy przekonują też, że najlepszym wyborem jest wino. Mężczyźni mogą sobie pozwolić na piwo, a nawet wódkę czy koniak. Kobiety powinny jednak unikać tego typu trunków.
Czytaj też: Ciasta bez cukru i wyrzutów sumienia!
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?