Przedstawialiśmy już Macieja Piechowiaka z Dychowa , który już po raz drugi bierze udział w programie MasterChef Junior. W obecnej edycji idzie mu znacznie lepiej niż poprzednio. Ma 11 lat, a gotuje lepiej niż niejeden dorosły. Podzielił się też z nami swoimi nietypowymi przepisami.
Monodeser Macieja Piechowiaka w MasterChefJunior
Maciej Piechowiak znalazł się w siódemce najlepszych młodych kucharzy i w ostatnim odcinku MasterChef Junior rywalizował o awans do następnego etapu. I zrobił to z klasą! Gościem odcinka był wybitny cukiernik Krzysztof Kopczyński. Mistrz cukiernictwa zaprezentował swoją specjalność, czyli monodeser. Młodzi kucharze mieli go odtworzyć.
11-letni Maciej Piechowiak znów zachwyca w MasterChef Junior...
Najlepiej spisał się właśnie 11-letni mieszkaniec Dychowa. Jurorzy stwierdzili nawet, że monodeser Maćka był nawet lepszy niż oryginał!

Przepis na brownie Macieja Piechowiaka z MasterChef Junior
M. Piechowiak podzielił się też kolejnym przepisem. Tym razem na słodkości. - Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, Maciek często piecze brownie - przyznaje jego mama.
Oto przepis na brownie Maćka Piechowiaka:
Składniki:
- 6 średnich jajek - lub 7 małych lub 5 bardzo dużych
- 200 g gorzkiej czekolady - najlepiej 70 %
- 250 cukru - trzcinowy ciemny lub mieszanka ze zwykłym
- niecała szklanka mąki pszennej - 140 g
- 200 g masła - cała kostka
- 3 łyżki oleju - 30 g
- 100 g kakao - 10 łyżek
- pół płaskiej łyżeczki soli
- ewentualne dodatki: rum, wanilia, wiśnie, maliny, orzechy
Przygotowanie:
Kostkę prawdziwego masła (200 gramów) roztop w kąpieli wodnej na minimalnej mocy palnika, w rondelku z grubym dnem lub ewentualnie w mikrofali. Jeśli roztopione masło jest gorące, to odstaw je do przestudzenia. Ma być tylko ciepłe. Do masła wlej jeszcze trzy łyżki oleju roślinnego. Do ciepłego masła wsyp 250 gramów cukru. Wymieszaj masło z cukrem na tyle, by nie było w masie większych grudek. Cukier nie musi się rozpuścić w płynnym maśle. Wsyp pół płaskiej łyżeczki soli. Do masy wbij sześć średniej wielkości jajek. Bardzo dokładnie wymieszaj całą masę tak, by powstał jednolity krem. Do miski przesiej niepełną szklankę (140 gramów) mąki pszennej tortowej wymieszanej z kakao. Potrzebujesz około 10 łyżek kakao (100 gramów). Dodaj czekoladę, Wymieszaj i dodatki. Wybraną formę wyłóż papierem do pieczenia (foremka o wymiarach 22 x 25 cm lub 24 x 24 cm, lub tortownica o średnicy 24 cm). Na papier wylej ciasto. Brownie piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni z opcją pieczenia góra/dół.
MasterChef Junior | Sezon 6 | Odcinek 8 | Zwiastun:
CZYTAJ RÓWNIEŻ:
- Michał Gała z Trzebiechowa będzie walczył w Fame MMA? Co robi gwiazda Top Model?
- Odważna powieść Kamili Andrzejak-Wasilewskiej miała swoją premierę
- Dla pięknej krośnianki ciężki trening to klucz do sukcesu
- Dwa lata temu tancerze z Etny dostali się do "Mam Talent". Pamiętacie?
- Duo Destiny. Jak radzą sobie zwycięzcy 11.edycji Mam Talent?
- Co będzie robił Michał Gała po programie Top Model?
- Policjanci i leśnik z Gubina uratowali rannego jastrzębia. Myszołów trafił do weterynarza dzięki szybkiej interwencji funkcjonariuszy
- Bobrowice. Mężczyzna wjechał ciągnikiem w betonowe ogrodzenie. Kierowca był pijany. Miał ponad dwa promile
- Ponad rok temu zapalił się most między Prądocinkiem a Dychowem. Był remontowany. Czy przeprawa nad Bobrem kiedyś zostanie zmodernizowana?
Polub nas na fb
iPolitycznie - w jakim momencie w relacji polsko-ukraińskich jesteśmy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?