Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Arbuz marynowany w słoiku na zimę. Ten pyszny przepis warto znać. Oto wyśmienita marynata z arbuza do mięs, ryb i warzyw

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Pyszne przetwory z arbuzów na pewno zachwycą domowników i gości. Sprawdź, jak łatwo zrobić marynatę z arbuza w słoiku na zimę.
Pyszne przetwory z arbuzów na pewno zachwycą domowników i gości. Sprawdź, jak łatwo zrobić marynatę z arbuza w słoiku na zimę. 5PH/Getty Images
Arbuz marynowany na zimę warto mieć w domowej spiżarni. Ten smakowity i niskokaloryczny owoc to cenne źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Naukowcy twierdzą, że codzienne spożywanie kawałka arbuza może redukować gromadzenie się w tętnicach złego cholesterolu, zapobiegając w ten sposób chorobom serca. Podsuwamy najlepszy babciny przepis na marynowanego arbuza w słoiku. Taka smakowita marynata może stanowić idealny dodatek do obiadu, wędlin czy grillowanych warzyw. Koniecznie musisz wypróbować ten przepis!

Spis treści

Zobacz, w czym przygotować marynowanego arbuza na zimę

Do zrobienia marynaty z arbuza na zimę najlepiej się sprawdzą słoiki o pojemności ok. 350-600 ml. Jeśli przygotujemy przetwory w dużym naczyniu i coś pójdzie nie tak (np. pojawi się pleśń), stracimy cały zimowy zapas tego rarytasu. Wybierajmy klasyczne słoje do przetworów, żeby w razie uszkodzenia uszczelki czy pokrywki łatwo można było je wymienić na nowe.

Najlepsze są pojemniki z solidnego transparentnego szkła, które ułatwiają monitorowanie kondycji domowych marynat. Słoiki powinny się szczelnie zamykać, a szkło nie może być wyszczerbione. Możemy wybrać tradycyjne naczynia z zakręcaną pokrywką albo bardziej efektowne i praktyczne weki z gumową uszczelką.

Sprawdź, jakie owoce są najlepsze do zimowych przetworów z arbuza. O czym należy pamiętać?

Najsmaczniejsze są dojrzałe i słodkie arbuzy średniej wielkości. Zbyt małe mogą być jeszcze niedojrzałe, a te bardzo duże niestety już przejrzałe. Najlepiej kupować owoce ze sprawdzonych źródeł, unikając zaopatrywania się w nie w hipermarketach i dyskontach. Arbuz na zimowe przetwory powinien mieć jędrną, mocno zieloną i lśniącą skórkę bez widocznych plam, deformacji oraz uszkodzeń.

Do domowych przetworów najlepiej się sprawdzi filtrowana woda i klasyczna sól kamienna. Naczynia na kiszonki i marynaty muszą być dobrze umyte i wyparzone.

Jak przygotować owoce arbuza na zimowe przetwory?

Owoc najpierw dokładnie myjemy. Możemy polać skórkę wrzątkiem, a następnie zanurzyć go w naczyniu z zimną wodą. Innym sprawdzonym sposobem wymycie arbuza jest umieszczenie go w roztworze wody i sody oczyszczonej. Po kilkunastu minutach wystarczy dokładnie wypłukać owoc pod bieżącą wodą i gotowe.

Wykorzystaj sprawdzony przepis na smakowity arbuz w marynacie. Zrób pysznego arbuza w słoiku na zimę

Składniki:

  • 2,5 kg arbuza,
  • 2 litry przefiltrowanej wody,
  • 125 gramów cukru,
  • 60 gramów soli,
  • 125 ml octu spirytusowego,
  • kilka gałązek kopru,
  • kilkanaście ziaren kolorowego pieprzu.

Przygotowanie marynowanego arbuza krok po kroku:

  1. Arbuza kroimy na mniejsze kawałki i delikatnie usuwamy ze środka pestki.
  2. Do dokładnie umytych i wysterylizowanych słoików wkładamy pokrojonego arbuza oraz po kilka gałązek kopru i ziaren pieprzu.
  3. Do garna wlewamy przefiltrowaną wodę i doprowadzamy ją do wrzenia na płycie grzewczej.
  4. We wrzątku dokładnie rozpuszczamy sól i cukier, następnie całość gotujemy przez kilka minut.
  5. W kolejnym kroku do wody dodajemy ocet i całość dokładnie mieszamy.
  6. Gorącą zalewę wlewamy do słoików z arbuzem, zostawiając na górze ok. 1,5 cm wolnej przestrzeni. Czas na pasteryzację!
  7. Każdy słoik dokładnie zamykamy i umieszczamy w szerokim rondlu wyściełanym bawełnianą ścierką. Naczynia nie powinny się ze sobą stykać. Do garnka wlewamy wodę do poziomy, żeby słoiki wystawały na kilka centymetrów ponad powierzchnię wody.
  8. Gotujemy słoiki z marynatami przez ok. 10 minut na małej mocy palnika.
  9. Po wyjęciu z garnka ustawiamy marynaty na kuchennym blacie pokrywami do dołu.
  10. Po kilkunastu godzinach można umieści zimowe przetwory z arbuza w spiżarni lub innym suchym i zacienionym miejscu, gdzie będziemy je przechowywali. Smacznego!
Dodaj firmę
Logo firmy Główny Inspektorat Sanitarny
Warszawa, Targowa 65
Autopromocja

Idealne na upały, do domu lub biura!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Arbuz marynowany w słoiku na zimę. Ten pyszny przepis warto znać. Oto wyśmienita marynata z arbuza do mięs, ryb i warzyw - RegioDom.pl

Wróć na krosnoodrzanskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto