Spis treści
Zobacz wideo: Akcyza na alkohol i papierosy w górę
Jaki rodzaj mięsa jest najzdrowszy?
Co do zasady mięso dzieli się na białe oraz czerwone. Wbrew pozorom podział nie jest powiązany z barwą mięsa, a raczej z rodzajem tłuszczu i jego ilością. Dlatego też niektóre "ciemne" mięsa są uznawane za białe, ponieważ zawarty w nich tłuszcz jest zdrowszy i... jest jego mniej. W przypadku niektórych mięs (np. indyka i kurczaka) kluczowe jest to, aby przy jedzeniu rezygnować ze skórki. Wśród mięs białych możemy więc wymienić: kurczaka i indyka, królika, strusia oraz cielęcinę. Z kolei mięsa czerwone to: konina, kaczka, gęś, baranina, wołowina i wieprzowina.
Polecamy
Ile mięsa w tygodniu?
Eksperci radzą, aby skupiać się na jedzeniu mięsa białego, które jest bogatsze w dobre składniki, a uboższe w niebezpieczny i niezdrowy tłuszcz. Ogólną zasadą jest to, aby jeść mięso nie częściej niż 3-4 razy w tygodniu. Co więcej, warto ograniczyć spożycie do 200 g.
Wady i zalety jedzenia mięsa!
W galerii przedstawiamy to, jakie dokładnie wady i zalety są związane z obecnością mięsa w naszej diecie!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?