Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Chcesz zrezygnować z mięsa w diecie? Ma to swoje zalety, ale i wady!

Piotr Paszelke
Piotr Paszelke
Dla wielu z nas obiady bez mięsa nie są czymś atrakcyjnym. W wielu domach normą było to, że zwłaszcza w niedzielę na stole pojawiało się coś "bogatszego". Często jednak słyszymy, że obiad bez mięsa jest zdrowszy. Jak jest faktycznie? Czy powinniśmy na stałe zrezygnować z jedzenia mięsa? A jeśli powinniśmy je ograniczyć to, o ile? SPRAWDŹCIE WADY I ZALETY JEDZENIA MIĘSA! >>>>>
Dla wielu z nas obiady bez mięsa nie są czymś atrakcyjnym. W wielu domach normą było to, że zwłaszcza w niedzielę na stole pojawiało się coś "bogatszego". Często jednak słyszymy, że obiad bez mięsa jest zdrowszy. Jak jest faktycznie? Czy powinniśmy na stałe zrezygnować z jedzenia mięsa? A jeśli powinniśmy je ograniczyć to, o ile? SPRAWDŹCIE WADY I ZALETY JEDZENIA MIĘSA! >>>>>Pixabay
Dla wielu z nas obiady bez mięsa nie są czymś atrakcyjnym. W wielu domach normą było to, że zwłaszcza w niedzielę na stole pojawiało się coś "bogatszego". Często jednak słyszymy, że obiad bez mięsa jest zdrowszy. Jak jest faktycznie? Czy powinniśmy na stałe zrezygnować z jedzenia mięsa? A jeśli powinniśmy je ograniczyć to, o ile?

Spis treści

Zobacz wideo: Akcyza na alkohol i papierosy w górę

od 16 lat

Jaki rodzaj mięsa jest najzdrowszy?

Co do zasady mięso dzieli się na białe oraz czerwone. Wbrew pozorom podział nie jest powiązany z barwą mięsa, a raczej z rodzajem tłuszczu i jego ilością. Dlatego też niektóre "ciemne" mięsa są uznawane za białe, ponieważ zawarty w nich tłuszcz jest zdrowszy i... jest jego mniej. W przypadku niektórych mięs (np. indyka i kurczaka) kluczowe jest to, aby przy jedzeniu rezygnować ze skórki. Wśród mięs białych możemy więc wymienić: kurczaka i indyka, królika, strusia oraz cielęcinę. Z kolei mięsa czerwone to: konina, kaczka, gęś, baranina, wołowina i wieprzowina.

Polecamy

Ile mięsa w tygodniu?

Eksperci radzą, aby skupiać się na jedzeniu mięsa białego, które jest bogatsze w dobre składniki, a uboższe w niebezpieczny i niezdrowy tłuszcz. Ogólną zasadą jest to, aby jeść mięso nie częściej niż 3-4 razy w tygodniu. Co więcej, warto ograniczyć spożycie do 200 g.

Wady i zalety jedzenia mięsa!

W galerii przedstawiamy to, jakie dokładnie wady i zalety są związane z obecnością mięsa w naszej diecie!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Chcesz zrezygnować z mięsa w diecie? Ma to swoje zalety, ale i wady! - Nowości Dziennik Toruński

Wróć na krosnoodrzanskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto