Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ela Stróżyńska spod Gubina, uczestniczka programu MasterChef podzieliła się swoim przepisem na kaczkę z purée jabłkowo-kalafiorowym

Łukasz Koleśnik
Łukasz Koleśnik
Ela Stróżyńska bierze udział w 11. sezonie programu MasterChef Polska.
Ela Stróżyńska bierze udział w 11. sezonie programu MasterChef Polska. MasterChef Polska / TVN
W 11. sezonie programu MasterChef Polska bierze udział mieszkanka małej miejscowości Grochów pod Gubinem, Ela Stróżyńska. Uczestniczka znanego programu podzieliła się z nami swoim przepisem na kaczkę z purée jabłkowo-kalafiorowym z serem i grillowanymi szparagami.

Elę Stróżyńską z Grochowa pod Gubinem przedstawiliśmy szerzej w jednym z poprzednich materiałów. 29-latka bierze udział w 11. sezonie programu MasterChef Polska, gdzie pokazuje swoje nieprzeciętne umiejętności kulinarne. Rozmawialiśmy z Elą na temat udziału w programie. Wywiad znajdziecie w poniższym linku:

Przepis na kaczkę autorstwa Eli Stróżyńskiej

Ela Stróżyńska, uczestniczka MasterChefa z Grochowa podzieliła się swoim przepisem na kaczkę z purée jabłkowo-kalafiorowym z serem i grillowanymi szparagami. Poniżej przedstawiamy jak przyrządzić taką kaczkę:

Kaczka z purée jabłkowo-kalafiorowym z serem i grillowane szparagi

Składniki
purée:

  • 1,5 jabłka
  • 100 gram kalafiora
  • 100 gram sera
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 200 ml wody

kaczka:

  • pierś z kaczki,
  • 2 szczypty soli,
  • 100 gram masła,
  • tymianek,

szparagi:

  • 4 szparagi,
  • szczypta soli,
  • łyżka oliwy,
  • łyżka masła

chips:

  • 200 gram sera długo dojrzewającego

Przygotowanie

purée:
Jabłka kroimy w drobną kostkę, dodajemy drobno posiekanej kalafior, zalewamy śmietanką i wodą, a następnie gotujemy do miękkości. Przekładamy do blendera, dodajemy masło, ser i mielimy na gładką konsystencję.

kaczka:
Kaczkę nacina my w kratkę od strony skóry. Solimy, pieprzymy, smażymy na suchej patelni po 7 minut z każdej strony. Odstawiamy do odpoczynku.

szparagi:
Odcinamy główki od szparag. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy szparagi, solimy i wyciągamy gdy będą al dente.

chips:
Ser trzemy na tarce na małych oczkach, formujemy na blasze i zapiekamy 15 minut w 180 stopniach.

Wykładamy purée na talerz, układamy pokrojoną w plastry kaczkę, układamy szparagi i dekorujemy chipsem z sera.

CZYTAJ RÓWNIEŻ:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gubin.naszemiasto.pl Nasze Miasto