MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 17
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Roślina, którą pewnie dobrze znamy jako ozdobę cienistych...
fot. HansLinde (Pixabay.com)

Jadalne i piękne. Poznaj 15 roślin, które ozdobią ogród i wykorzystasz je w kuchni. Zobacz, co z nich zrobić i jak uprawiać

Funkia (hosta)

Roślina, którą pewnie dobrze znamy jako ozdobę cienistych rabat, pochodzi z Azji, gdzie jest uprawiana jako warzywo. Szczególnie popularna jest w Japonii. Liście funkii można jeść na surowo lub po obgotowaniu – jak młodą kapustę. Najsmaczniejsze są młode liście, ścinane zanim w pełni się rozwiną lub wkrótce po tym.

W Polsce hosty są uprawiane przede wszystkim jako rośliny ozdobne - mają przeróżne odmiany ozdobne o fantazyjnie ubarwionych liściach. Mogą one różnić się smakiem, ale są jadalne. Jednak nie podsuwajmy ich kotom i psom oraz koniom, bo dla nich są szkodliwe.

Te rośliny uprawia się przede wszystkim ze względu na piękne liście, choć mają też ładne kwiaty, u niektórych odmian pachnące. Hosty nie są trudne w uprawie – najlepiej rosną w zacienionych miejscach. Jedyny problem może stanowić konieczność ochrony przed ślimakami, które są ich wielkimi amatorami.

Zobacz również

Miejskie atrakcje oblegane. Stara Kopalnia - będzie rekord? Zobaczcie zdjęcia!

Miejskie atrakcje oblegane. Stara Kopalnia - będzie rekord? Zobaczcie zdjęcia!

Latynoską Noc w Muzeum Ziemi Lubuskiej śmiało można zaliczyć do wyjątkowo udanych

Latynoską Noc w Muzeum Ziemi Lubuskiej śmiało można zaliczyć do wyjątkowo udanych

Polecamy

Marta Lipińska przysięgała dwukrotnie. Z drugim mężem jest od ponad pół wieku

Marta Lipińska przysięgała dwukrotnie. Z drugim mężem jest od ponad pół wieku

„Choroba Kopciuszka” często jest diagnozowana zbyt późno. Zwróć uwagę na ten objaw

Choroba Kopciuszka” często jest diagnozowana zbyt późno. Zwróć uwagę na ten objaw

Najlepsze ciasto z truskawkami, budyniem i galaretką. Ten przepis to prawdziwy hit

Najlepsze ciasto z truskawkami, budyniem i galaretką. Ten przepis to prawdziwy hit