Ma 11 lat, a gotuje lepiej niż dorosły. Lubuszanin Maciej Piechowiak zachwyca w programie MasterChef Junior i dzieli się swoimi przepisami

Łukasz Koleśnik
Łukasz Koleśnik
Maciej Piechowiak świetnie sobie radzi w najnowszym sezonie programu MasterChef Junior. Jak daleko zajdzie?
Maciej Piechowiak świetnie sobie radzi w najnowszym sezonie programu MasterChef Junior. Jak daleko zajdzie? TVN/MasterChef Junior
Młody mieszkaniec Dychowa (gmina Bobrowice) gotuje lepiej niż niejeden dorosły. Robi takie dania, że aż ślinka cieknie! Maciej Piechowiak wciąż rywalizuje w szóstej edycji programu MasterChef Junior. Jak mu idzie? 11-latek podzielił się też przepisami na dość nietypowe potrawy. Sprawdźcie jakie!

Maćka Piechowiaka przedstawialiśmy już kilka tygodni temu. 11-letni mieszkaniec Dychowa występuje w szóstej edycji MasterChef Junior. To jego drugie podejście, ponieważ próbował swoich sił w programie w zeszłym roku.

Przetrwał kolejny odcinek, pomimo małego wypadku

W tym sezonie "MasterChef Junior" Maciek pokazuje się z bardzo dobrej strony. W jednym z odcinków przygotował potrawę, dzięki której dostał się na balkon. W ostatnim odcinku przydarzył mu się drobny wypadek - upadł z talerzami i zranił się szkłem, ale nie było to nic poważnego. Udało mu się przetrwać i wystąpi w następnym odcinku. Jak daleko zajdzie? Można zobaczyć w niedzielę, o godz. 20.00.

Maciej Piechowiak świetnie sobie radzi w najnowszym sezonie programu MasterChef Junior. Jak daleko zajdzie?

Ma 11 lat, a gotuje lepiej niż dorosły. Lubuszanin Maciej Pi...

Przepisy Macieja Piechowiaka z MasterChefa

Mieszkaniec Dychowa pokazał już, że pomimo młodego wieku zna się na kuchni. Podzielił się z nami swoimi przepisami. Dzięki jednemu z nich zdobył wyróżnienie i trafił na balkon po wygraniu konkurencji w czwartym odcinku szóstej edycji "MasterChef Junior".

"Zielono to widzę":
Składniki:

  • bataty
  • masło
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • cebula
  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • szpinak świeży
  • natka pietruszki
  • halibut

Przygotowanie:
Nastawiamy wodę, do zagotowanej wody wrzucamy pół batata pokrojonego w grubą kostkę, gotujemy do miękkości. Wyciągamy batata, wkładamy do miksera, miksujemy z 50 g masła na gładką masę. Dodajemy pieprz, sól, gałkę muszkatołową, jeszcze raz miksujemy.

Podsmażamy pokrojoną w małą kostkę cebulę na oliwie, dodajemy posiekany ząbek czosnku, jeszcze chwilę podsmażamy, dodajemy całą paczkę szpinaku, smażymy, aż szpinak zmniejszy objętość. Wszystko przekładamy do blendera, dodajemy 50 g masła i wszystko miksujemy. Odstawiamy do wystudzenia.

Oliwę z oliwek podgrzewamy do temp 60 stopni, wkładamy do blendera razem z garścią natki pietruszki, miksujemy. Przecedzamy przez sito, otrzymujemy oliwę pietruszkową.

Filet z halibuta smażymy na patelni na oliwie do miękkości ryby, pod koniec smażenia dodajemy oliwę pietruszkową, wyłączamy gaz, obtaczamy halibuta w tej oliwie.

Na talerzu robimy kleksa z puree z batata, obok kładziemy halibuta, polewamy oliwą pietruszkową, obok robimy drugiego kleksa z sosu szpinakowego. Ozdabiamy cytryną i natką pietruszki.

Maciej Piechowiak podzielił się też przepisem na drugie danie. Na co? Tzw. Kimbap czyli alternatywa dla kanapki szkolnej

Kimbap:
Składniki(przepis na 4 porcje):

  • szklanka
  • łyżeczka sosu sojowego
  • Łyżeczka oleju sezamowego
  • puszka tuńczyka
  • łyżka majonezu
  • Algi Nori (Kim)
  • łyżka sirachy

Przygotowanie:
do garnka wlać 2 szklanki wody. Ryż przesypać do sitka i dokładnie przepłukać. Umyty ryż wkładamy do garnka i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie wyłączamy i trzymamy pod przykryciem 10 min. Do ugotowanego ryżu dodajemy sos sojowy i olej sezamowy, studzimy. W tym czasie robimy farsz. Do miseczki wkładamy tuńczyka, majonez i sirache. Całość mieszamy do połączenia składników. Do tego przyda na się foremka w kształcie trójkąta, wypełniamy ja do 1/3 wysokości ryżem następnie wykładamy farsz z tuńczyka i znowu przykrywamy ryżem. Ściągamy foremkę i tak przygotowany trójkącik zawijamy we wcześniej uprażony na patelni liść Nori.

- Taką kanapkę koreańskie dzieci zabierają do szkoły na drugie śniadanie. Są naprawdę pyszne i warto ich spróbować, kiedy znudzą nam się zwykłe kanapki - mówi M. Piechowiak.

MasterChef Junior | Sezon 6 | Odcinek 7 | Zwiastun:

CZYTAJ RÓWNIEŻ:

Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na krosnoodrzanskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie