Maćka Piechowiaka przedstawialiśmy już kilka tygodni temu. 11-letni mieszkaniec Dychowa występuje w szóstej edycji MasterChef Junior. To jego drugie podejście, ponieważ próbował swoich sił w programie w zeszłym roku.
Przetrwał kolejny odcinek, pomimo małego wypadku
W tym sezonie "MasterChef Junior" Maciek pokazuje się z bardzo dobrej strony. W jednym z odcinków przygotował potrawę, dzięki której dostał się na balkon. W ostatnim odcinku przydarzył mu się drobny wypadek - upadł z talerzami i zranił się szkłem, ale nie było to nic poważnego. Udało mu się przetrwać i wystąpi w następnym odcinku. Jak daleko zajdzie? Można zobaczyć w niedzielę, o godz. 20.00.
Ma 11 lat, a gotuje lepiej niż dorosły. Lubuszanin Maciej Pi...
Przepisy Macieja Piechowiaka z MasterChefa
Mieszkaniec Dychowa pokazał już, że pomimo młodego wieku zna się na kuchni. Podzielił się z nami swoimi przepisami. Dzięki jednemu z nich zdobył wyróżnienie i trafił na balkon po wygraniu konkurencji w czwartym odcinku szóstej edycji "MasterChef Junior".
"Zielono to widzę":
Składniki:
- bataty
- masło
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- cebula
- oliwa z oliwek
- czosnek
- szpinak świeży
- natka pietruszki
- halibut
Przygotowanie:
Nastawiamy wodę, do zagotowanej wody wrzucamy pół batata pokrojonego w grubą kostkę, gotujemy do miękkości. Wyciągamy batata, wkładamy do miksera, miksujemy z 50 g masła na gładką masę. Dodajemy pieprz, sól, gałkę muszkatołową, jeszcze raz miksujemy.
Podsmażamy pokrojoną w małą kostkę cebulę na oliwie, dodajemy posiekany ząbek czosnku, jeszcze chwilę podsmażamy, dodajemy całą paczkę szpinaku, smażymy, aż szpinak zmniejszy objętość. Wszystko przekładamy do blendera, dodajemy 50 g masła i wszystko miksujemy. Odstawiamy do wystudzenia.
Oliwę z oliwek podgrzewamy do temp 60 stopni, wkładamy do blendera razem z garścią natki pietruszki, miksujemy. Przecedzamy przez sito, otrzymujemy oliwę pietruszkową.
Filet z halibuta smażymy na patelni na oliwie do miękkości ryby, pod koniec smażenia dodajemy oliwę pietruszkową, wyłączamy gaz, obtaczamy halibuta w tej oliwie.
Na talerzu robimy kleksa z puree z batata, obok kładziemy halibuta, polewamy oliwą pietruszkową, obok robimy drugiego kleksa z sosu szpinakowego. Ozdabiamy cytryną i natką pietruszki.
Maciej Piechowiak podzielił się też przepisem na drugie danie. Na co? Tzw. Kimbap czyli alternatywa dla kanapki szkolnej
Kimbap:
Składniki(przepis na 4 porcje):
- szklanka
- łyżeczka sosu sojowego
- Łyżeczka oleju sezamowego
- puszka tuńczyka
- łyżka majonezu
- Algi Nori (Kim)
- łyżka sirachy
Przygotowanie:
do garnka wlać 2 szklanki wody. Ryż przesypać do sitka i dokładnie przepłukać. Umyty ryż wkładamy do garnka i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie wyłączamy i trzymamy pod przykryciem 10 min. Do ugotowanego ryżu dodajemy sos sojowy i olej sezamowy, studzimy. W tym czasie robimy farsz. Do miseczki wkładamy tuńczyka, majonez i sirache. Całość mieszamy do połączenia składników. Do tego przyda na się foremka w kształcie trójkąta, wypełniamy ja do 1/3 wysokości ryżem następnie wykładamy farsz z tuńczyka i znowu przykrywamy ryżem. Ściągamy foremkę i tak przygotowany trójkącik zawijamy we wcześniej uprażony na patelni liść Nori.
- Taką kanapkę koreańskie dzieci zabierają do szkoły na drugie śniadanie. Są naprawdę pyszne i warto ich spróbować, kiedy znudzą nam się zwykłe kanapki - mówi M. Piechowiak.
MasterChef Junior | Sezon 6 | Odcinek 7 | Zwiastun:
CZYTAJ RÓWNIEŻ:
- Michał Gała z Trzebiechowa będzie walczył w Fame MMA? Co robi gwiazda Top Model?
- Odważna powieść Kamili Andrzejak-Wasilewskiej miała swoją premierę
- Dla pięknej krośnianki ciężki trening to klucz do sukcesu
- Dwa lata temu tancerze z Etny dostali się do "Mam Talent". Pamiętacie?
- Duo Destiny. Jak radzą sobie zwycięzcy 11.edycji Mam Talent?
- Co będzie robił Michał Gała po programie Top Model?
- Policjanci i leśnik z Gubina uratowali rannego jastrzębia. Myszołów trafił do weterynarza dzięki szybkiej interwencji funkcjonariuszy
- Bobrowice. Mężczyzna wjechał ciągnikiem w betonowe ogrodzenie. Kierowca był pijany. Miał ponad dwa promile
- Ponad rok temu zapalił się most między Prądocinkiem a Dychowem. Był remontowany. Czy przeprawa nad Bobrem kiedyś zostanie zmodernizowana?
Polub nas na fb
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?