Osiecznica: Kolejna odsłona słynnego Święta Karpia już w najbliższą sobotę. Trwają przygotowania! (ZDJĘCIA)

Redakcja
Trwają intensywne przygotowania do kolejnej odsłony Święta Karpia. Nie tylko przygotowywany jest plac, ale sporo do zrobienia jest też w kuchni.
Trwają intensywne przygotowania do kolejnej odsłony Święta Karpia. Nie tylko przygotowywany jest plac, ale sporo do zrobienia jest też w kuchni. Archiwum prywatne
10 sierpnia, o godz. 14.00 na boisku szkolnym w Osiecznicy rozpoczną się kolejne obchody Święta Karpia.

Wieś Osiecznica i jej okolice od wieków związana jest z hodowlą ryb stawowych i jeziorowych. Stawy karpiowe są elementem obecnym od setek lat w krajobrazie naszego regionu, zachowały one do chwili obecnej swój charakter.
- Początki sięgają XV, XVI wieku, kiedy to Cystersi prowadzili tu chów karpia w wybudowanych przez siebie zwartych kompleksach stawów - opowiada jedna z organizatorek, Anna Chinalska. - To tu po II wojnie światowej zorganizowano w 1952 roku Państwowe Gospodarstwo Rybackie Osiecznica. Długoletnim Dyrektorem tego zakładu był Kazimierz Chinalski. Dziś jest to gospodarstwo funkcjonujące na zasadach dzierżawy przez Spółkę " Karp" L. Górski - Z. Banaszak.
Nic więc dziwnego, że wieś promuje się karpiem, organizując od lat imprezę, która kręci się wokół tej ryby. W tym roku odbędzie się dwunasta edycja Święta Karpia.

Promocja wsi oraz potraw z karpia
- Święto Karpia jest z jednej strony promocją potraw z ryb jak też producentów nierozerwalnie związanych z naszym regionem - mówi Chinalska. - Istotą Święta Karpia jest promowanie lokalnych produktów z ryb z uwzględnieniem szczególnie potraw z karpia wraz z prezentacją lokalnej twórczości. Jest też promocją osiągnięć wsi Osiecznica i jej okolic. Świętu temu towarzyszy festyn, zawody wędkarskie, gry i zabawy dla dzieci, konkurs na najsmaczniejszą potrawę z ryb oraz konkurs rysunkowy, zabawa taneczna do białego rana. W tym roku smaczną rybę dostarcza Pan Ryszard Maćkowiak z Brzózki. Można zakupić żywe ryby oraz skosztować smacznych potraw z karpia: zupa rybna po osiecznicku i po węgiersku, karp z rusztu, karp wędzony, karp smażony.

Atrakcje na tegorocznym Święcie Karpia
W programie: zawody wędkarskie na łowisku komercyjnym w Czetowicach, Konkurs na najlepszą potrawę z karpia, występy lokalnych zespołów: Nietkowianki w rytmach cygańskich, Perfectly, Modry Len, Nadodrze, Na Wójtowej Roli, ZUMBA Kasia Lech. Zabawa do białego rana przy muzyce zespołu „ Axel”. Liczne atrakcje dla dzieci. Nie zabraknie potraw z karpia: zupa rybna po osiecznicku i po węgiersku, karp wędzony, z rusztu, smażony. Inne atrakcje kulinarne: ruskie pierogi, ciasta, bigos, potrawy z grilla. Gospodarstwo rybackie „Karp w Osiecznicy” wystawi akwarium. Z Gospodarstwa rybackiego Ryszarda Maćkowiaka będzie można zakupić świeżego karpia. Organizatorzy zachęcają do przygotowania potrawy z karpia na konkurs (kontakt w tej sprawie - tel. 508373601).
- Serdecznie zapraszamy! Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie i miło spędzi czas - podkreśla Chinalska.

A tak wyglądały przygotowania do Święta Karpia dwa lata temu:
X Święto Karpia coraz bliżej (ZDJĘCIA)

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie