Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Papryczka chilli...

Zdrowe jedzenie też może zabić? Tego nie jedz i nie pij w nadmiernych ilościach

Papryczka chilli

W tym miejscu mogłaby się znaleźć dowolna, ostra papryczka, bowiem to zawarta w niej kapsaicyna może być niebezpieczna dla naszego zdrowia.

Kapsaicyna to organiczny związek chemiczny odpowiedzialny za ostry, piekący smak. Jest stosowana w niezabijającej broni chemicznej, takiej jak gaz pieprzowy.

Śmiertelna dawka:
Dawkę śmiertelną kapsaicyny oszacowano na około 56-512 mg/kg masy ciała (w zależności od źródła), co klasyfikuje ją jako substancję średnio toksyczną.

By narazić swoje życie na niebezpieczeństwo, należałoby spożyć 1,3 kg papryki chilli. Podobno zjedzenie takiej dawki kapsaicyny jest fizycznie niemożliwe - prędzej dojdzie do omdlenia, niż uduszenia.

Zobacz również

Piotr Baron o Przedpełskim: - Na Pawła lał się straszny hejt

Piotr Baron o Przedpełskim: - Na Pawła lał się straszny hejt

Zderzenie motocykla z toyotą w Końskich. Strażacy w akcji

Zderzenie motocykla z toyotą w Końskich. Strażacy w akcji

Polecamy

Tygodniowy przegląd prasy w Krynicy Morskiej, (28.04-4.05.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Krynicy Morskiej, (28.04-4.05.2024)

Tygodniowy przegląd prasy na Helu, (28.04-4.05.2024)

Tygodniowy przegląd prasy na Helu, (28.04-4.05.2024)

Przegląd tygodnia od 28.04 w Szczekocinach

Przegląd tygodnia od 28.04 w Szczekocinach