- Przygotowujemy się na zimę. Z dyni robimy nalewkę oraz mus bez dodatków - zdradza Kamila Kasperska, właścicielka Anielskich Ogrodów.
Przepis na mus z dyni
Przepis na mus z ekologicznej dyni. Uniwersalny bez przypraw. Mus jest później podstawą do dań wytrawnych i słodkich. Dynię przekroić, wybrać nasiona, obrać i pokroić na kawałki. Piec w piekarniku około 40 minut (sprawdzić widelcem dynię czy jest miękka). Zblendować i przelać do garnka. Odparować na małym ogniu ciągle mieszając, żeby mus był bardziej gęsty (1-2 godziny). Opcjonalnie: dodać sól, cukier, sok z cytryny - do smaku. Włożyć do słoików, pasteryzować 20 minut.
Przepis na nalewkę z dyni
A nalewka? 1,5 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni zalać 1 litrem czystej wódki i 0,5 litrem spirytusu. Postawić na parapecie na miesiąc. Zlać alkohol, a dynię zasypać 0,5 kg cukru. Postawić na słońcu i czekać aż cukier się roztopi. Odcedzić dynię. Połączyć oba płyny i wstawić w chłodne, ciemne miejsce na rok. Przed spożyciem można jeszcze przefiltrować.
Zobacz też:
BYTNICA: Anielskie Ogrody turystyczną perełką w Lubuskiem (ZDJĘCIA)
BYTNICA: Kamila Kasperska i jej Anielski Ogród z kolejną nagrodą (ZDJĘCIA)
iPolitycznie - w jakim momencie w relacji polsko-ukraińskich jesteśmy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?