Lubuskie smaki. Wiedzieliście, że mamy "swoje" sery i wędliny? Poznajcie regionalne, lubuskie przysmaki!

Sandra Soczewa
Sandra Soczewa
Na terenie województwa lubuskiego w 1986 roku powstało drugie (po olsztyńskim) zagłębie hodowli drobiu w kraju – w tym głównie hodowli indyka. W tym czasie sprzedaż mięsa i jego przetworów była reglamentowana. Mięso indycze po uboju było przekazywane na cele kulinarne. Jednak z czasem zaczęto wykorzystywać je do przetwórstwa, wytwarzając z niego m.in. szynkę. Szynka indycza to wyrób wytwarzany z ud indyczych, nacierana przyprawami i nadziewana w siatkę termokurczliwą. Po osadzeniu szynki jest ona wędzona oraz parzona lub pieczona do osiągnięcia wewnątrz temperatury około 71°C. W przypadku szynki pieczonej jest ona chłodzona powietrzem, a w przypadku szynki parzonej - wodą. Mięso indycze oraz jego przetwory szybko zyskało na popularności dzięki swoim wartościom żywieniowym i dietetycznym, m.in. dużej zawartości białka. Przetwory z mięsa indyczego były kierowane głównie do dzieci, młodzieży i osób starszych. Szynka indycza oraz inne produkty wytwarzane z mięsa indyczego była prezentowana i degustowana na wielu uroczystościach w Polsce i za granicą.

Producent: Klaudiusz Balcerzak, Sława
Na terenie województwa lubuskiego w 1986 roku powstało drugie (po olsztyńskim) zagłębie hodowli drobiu w kraju – w tym głównie hodowli indyka. W tym czasie sprzedaż mięsa i jego przetworów była reglamentowana. Mięso indycze po uboju było przekazywane na cele kulinarne. Jednak z czasem zaczęto wykorzystywać je do przetwórstwa, wytwarzając z niego m.in. szynkę. Szynka indycza to wyrób wytwarzany z ud indyczych, nacierana przyprawami i nadziewana w siatkę termokurczliwą. Po osadzeniu szynki jest ona wędzona oraz parzona lub pieczona do osiągnięcia wewnątrz temperatury około 71°C. W przypadku szynki pieczonej jest ona chłodzona powietrzem, a w przypadku szynki parzonej - wodą. Mięso indycze oraz jego przetwory szybko zyskało na popularności dzięki swoim wartościom żywieniowym i dietetycznym, m.in. dużej zawartości białka. Przetwory z mięsa indyczego były kierowane głównie do dzieci, młodzieży i osób starszych. Szynka indycza oraz inne produkty wytwarzane z mięsa indyczego była prezentowana i degustowana na wielu uroczystościach w Polsce i za granicą. Producent: Klaudiusz Balcerzak, Sława archiwum Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego
Wiele słyszy się o kuchni polskiej, ale mniej o naszej kuchni regionalnej. A szkoda! Lubuska kuchnia to prawdziwy mariaż smaków i aromatów. To, co wyróżnia lubuską kuchnię od kuchni innych regionów, to jej różnorodność. I nic dziwnego: w końcu Lubuszanie to osoby pochodzące z przeróżnych zakątków naszego kraju. Obecnie lista lubuskich produktów regionalnych liczy już ponad 80 pozycji! Dziś przedstawimy Wam sery, wędliny i kiełbasy pochodzące z tej właśnie listy. Podajemy też informację, kto produkuje te przysmaki!

Tajemnica Marchewki

Wideo

Materiał oryginalny: Lubuskie smaki. Wiedzieliście, że mamy "swoje" sery i wędliny? Poznajcie regionalne, lubuskie przysmaki! - Gorzów Wielkopolski Nasze Miasto

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie