Lubuskie smaki. Wiedzieliście, że mamy "swoje" sery i wędliny? Poznajcie regionalne, lubuskie przysmaki!
TWARÓG KOZI DOJRZAŁY WYTAPIANY
Twaróg kozi pochodzący z Siedliska, ma bogatą tradycję wytwarzania. Mleko kozie uznawane jest za lekko strawne oraz antyalergiczne. Wytwarzany na bazie mleka koziego twaróg kozi dojrzały wytapiany, charakteryzuje się długością czasu jego dojrzewania, co stanowi okres około tygodnia. „Następnie taki już dojrzały ser mama wrzucała na patelnię na rozgrzane masło podsmażała, a następnie dodawała jajko i żółtko oraz dosalała. Intensywnie mieszając ser odparowywał i uzyskiwał jednolitą konsystencję” (wspomnienia mieszkańców gminy Siedlisko). Ponadto do twarogu mogą być dodawane przyprawy takie jak kminek lub koper czy czosnek, które podkreślają smak i zapach wyrobu. Dawniej przygotowywanie twarogu smażonego związane było głównie z możliwością dłuższego okresu jego magazynowania i sprzedażą w okresach świątecznych. Obecnie przygotowywany jest na co dzień, a także na ważniejsze uroczystości. Producent: „Qzko” Gospodarstwo Rolno-Agroturystyczne, Siedlisko